Importance1

Важливість експериментування

茶人: Шень Су

 

  1. Вступ
  2. Десять важливих експериментів. Досліди 1-4
  3. Досліди 5-10. Висновки

 

V) Використовувати глечик чи не використовувати

Цього експерименту не оминути, якщо ви насправді бажаєте зрозуміти, коли застосовувати глечик для розливання (чахай), а коли ні. Які плюси й мінуси від його використання? І чи переважають ті жертви користь від нього? Де і коли цей глечик узагалі з’явився? Яка ж найдоречніша ситуація для його застосування?

Що вам знадобиться:

1 глечик (скляний чи порцеляновий)
1 їсинський чайник з пурпурового піска
2 однакових білих порцелянових чашки ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Візьміть десь приблизно два грами чаю на ваш чайничок ґонфу. Вишикуйте свої чашки й глечик. Як правило, не так просто попередньо прогріти всі чашки й глечик, якщо тільки в експерименті не бере участь одна людина, тож не переймайтеся. Просто настоюйте чай і потім розливайте туди-сюди по черзі в глечик і в першу половину чашок. Після того одразу наповніть другу половину з чахаю. Візьміть обидві чашки – одну з чаєм з чайника, а другу, в яку ви наливали з глечика – і попийте з них по черзі, по ковточку з кожної. Занотуйте свої спостереження. Повторіть це принаймні тричі.

 

VI) Попереднє прогрівання ваших чашок

То буде для вас ще одним відкриттям. Багато людей думають, що ми промиваємо свої чашки перед кожним заварюванням, але насправді ми попередньо підігріваємо їх. Для чого і чи дійсно це щось змінює?

Що вам знадобиться:

2 однакових білих порцелянових чашки ґонфу для кожної людини
1 їсинський чайник з пурпурового піска
1 миска для використаної води (чи якась чаша середнього розміру)

Метода проведення:

Як і раніше, заваріть неміцний чай, з яким ви добре знайомі, взявши небагато листя, десь грамів зо два. Попередньо прогрійте половину своїх чашок, заливши в них окріп, а другу не прогрівайте. Злийте воду з підігрітих у миску і невдовзі після цього розливайте чай з чайника по всіх чашках. Попийте по черзі з обох чашок, під час цього записуючи всі свої спостереження. Повторіть двічі чи тричі, кожного разу змінюючи прогріті чашки на ті, що не прогрівалися.

 

VII) “Передбачаються серйозні зливи” 

Experimentation3

Ви помітите, що ми обдаємо наш чайничок ґонфу гарячою водою як до, так і після того як наливаємо її всередину. Результати цього експерименту завжди мене дивують.

Що вам знадобиться:

1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини
1 їсинський чайник з пурпурового піска
1 керамічний “чайний човен” (також можна використовувати мілку миску чи чашу)

Метода проведення:

В цьому експерименті ви зробите три послідовних заливання. На першому колі спочатку облийте ззовні ваш чайничок гарячою водою, потім зніміть кришечку і залийте чайне листя. Це називається “обливати до”. Вилийте чай у свою чашку. Попийте його спокійно і занотуйте свої спостереження, зосередившись на відчуттях у роті. На другому колі облийте чайник тільки після того, як ви заллєте в нього воду. Це буде називатися “обливати після”. Знову зливайте чай у чашку, пийте й занотовуйте. На останньому заварюванні облийте і до, і після заливання – відповідно, це називають “обливати до і після”. Випийте цю чашку й запишіть свої спостереження. Як тільки листя буде залито декілька разів, а чайничок ретельно облитий, цей експеримент вже важко повторити. Можете просто виконати його пізніше зі свіжим листям або ж, якщо вам пощастило, і ви мали всі три, то можете робити всі “обливання” водночас.

 

VIII) Величезний світ чашок

Це чудовий дослід, бо він простий, а більшість людей, що мають різні типи чашок, рідко здогадуються, як сильно ці маленькі чашечки можуть впливати на якість чайного настою. Які ж з них дійсно пристосовані для того, щоби створювати кращий чай?

Що вам знадобиться:

3 чи більше чашок ґонфу різних типів (різні за формою, розміром, матеріялом, віком і под.)
1 їсинський чайник з пурпурового піска

Метода проведення:

Зважте близько двох грамів чаю і заваріть його так, як ви це робите зазвичай, обливаючи ваш чайничок як до, так і після заливання листя. Якщо ви виконуєте цей експеримент у великій компанії людей чи з великою кількістю чашок, то можете оминути їх попереднє прогрівання. Розлийте по них чай і попийте по черзі з кожної. Повторіть принаймні декілька разів, записуючи, як форма, розмір, матеріял чи вік впливають на чайний настій у вашому роті.

 

IX) Джерела тепла

Наші досліди не були би повними без тестування різноманітних джерел тепла. Тож з цього кумедного експерименту можна багато про що дізнатися.

Що вам знадобиться:

Газовий пальник
Електричний нагрівач (інфрачервоний чи з металевою поверхнею, не індукційний)
Вугілля і жаровня
1 чи 3 чайники для води
1 їсинський чайник з пурпурового піска (не обов’язково, можна просто пити воду)
1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Ви можете проводити його як з чаєм, так і просто з гарячою водою. Деякі люди вважають, що за самою водою трохи важкувато визначати різницю, тоді як инші гадають, що чай і час між його заварюваннями вносять надмірну плутанину. Все лишається на ваш власний розсуд, і, зрештою, то чудова ідея – спробувати обидва цих підходи.

Якщо ви маєте три однакових чайники, то можете наповнити їх рівною кількістю води й зігріти одночасно. Зауважте, що кожне джерело тепла грітиме ваш чайник зі своєю швидкістю, тож вам можливо доведеться попередньо заміряти, як довго він закипає на кожному з них, щоби довести до кипіння всі три водночас.

Якщо ж у вас усього лише один чайник, що ймовірніше, тоді вам доведеться тестувати кожне джерело тепла по одному, записуючи свої спостереження в процесі, і терпляче чекати кожного разу, як грітиметься свіжа водичка. Вам насправді не так багато її і треба в чайнику. Якщо маєте доступ до вугілля і жаровні, то спочатку краще випити воду з цього джерела тепла, а потім уже переходити до инших. Як завжди, зосередьтеся на відчуттях у ротовій порожнині. Розглядайте якість кожного джерела, як текстуру у вашому роті. Яка вона, прониклива й структурована чи подразлива й некомфортна?

 

X) Типи чайників для води

З такої величезної кількості чайників, зроблених в різноманітних формах і з різних матеріялів, який з них найбільш пристосований для кип’ятіння води для чаю?

Що вам знадобиться:

Стільки різних чайників, скільки ви маєте (скляний, керамічний, залізний, срібний, новий, антикварний тощо)
1 їсинський чайник з пурпурового піска (не обов’язково, можна просто пити воду)
1 біла порцелянова чашка ґонфу для кожної людини

Метода проведення:

Знову ж таки, це може бути проведено як лише з водою, так і разом із чаєм. На початку, я вважаю, краще робити їх просто з водою. Цього разу вам слід використовувати одне джерело тепла для всіх типів чайників, пити воду з одного з них, записуючи свої спостереження, і потім переходити до наступного. Використовуйте таке джерело тепла, яке вам легко буде контролювати в цьому експерименті, наприклад, електричне чи газове. Кожен тип чайника має свою енергетику й наділяє особливостями воду. Намагайтеся не тільки оцінювати їх ефективність, а й розглядати, наскільки кожен з них буде придатним до певних видів чаїв.

Experimentation4 

Висновки

Сподіваюся, для вас ці експерименти будуть такими ж веселими, повчальними й показовими, якими вони є для мене. Незалежно від вашого підходу до чаю, я справді вважаю, що практичний досвід, отриманий від проведення цих експериментів, допоможе вам приготувати ліпший настій у спосіб, що підходить саме для вас.

Маю дуже велику надію на те, що ці досліди спонукатимуть вас до глибших обговорень, і що деякі з вас викажуть креативність і розроблять свої власні експерименти. Якщо так, то ми будемо раді почути про них. Ми маємо ще багато різних дослідів, якими би ми так само могли поділитися з вами за вашого бажання набути трохи більше майстерності через самодисципліну. І також я сподіваюся, що ці експерименти надихатимуть вас на створення своїх власних і на те, щоби навчатися любити процес так само, як і я.

Пам’ятайте, тут не ведеться мова про те, щоби вбиратися у білі лабораторні халати й обробляти до стерильності свій чайний посуд. Навпаки, ми говоримо про відкритість розуму й розпізнавання відмінностей, що, як наслідок, виникає від використання різного начиння і способів заварювання, так щоби ви могли прийняти виважене рішення у своєму приготуванні чаю. Як завжди, найважливішим елементом будь-якого чаювання залишаєтесь ви самі! Серце, з яким ви заварюєте і подаєте чай, переважатиме за всі експерименти та висновки з них. Найкраща чашка чаю завжди та, що заварена, подана й отримана від серця! Тому най ваша любов до Чаю зростатиме завдяки поєднанню майстерності через самодисципліну, заварювання від серця та сповнених радості експериментів! Щасливих всім заварювань!

 

Статтю було надруковано в часописі
Всесвітньої Чайної Хатинки в листопаді 2017-го року
Перекладено спеціяльно для Хатинки Чайного Майстра

teakettle