Розвиток майстерних навичок у чаї ґонфу не може відбуватися без міцної експериментальної основи. Ви повинні навчитися відчувати різницю в чаї, чайному посуді та методах заварювання. Якщо це просто досвід инших, навіть досвід вашого вчителя – то не ваша майстерність! Як тільки ви почнете розпізнавати, то тоді зможете й самі дослідити, чому наші попередники обирали той чи инший параметр.

Нас часто питають, чому ми віддаємо перевагу саме старовинному чайному посудові. Розглядати цю глибоку тему доведеться не одну статтю. Тож ми подумали, що краще розпочати з деяких загальних філософських поглядів, через які чайний посуд минулого і набуває своєї особливості, а потім уже переходити й до практичних деталей.

Коли мова заходить про їсинські чайники, існує дуже багато варіянтів, і значна частина з них виготовляється з імпортованої глини, а не зі справжньої їсинської руди. Важливими навичками на шляху до Ґонфу є вміння добирати правильний чайник з фіялкового піска. Ця стаття готує загальну суміш головних мірил щодо обирання чайника.

Ще на самому початку своєї чайної подорожі я помітив, що більшість учителів, у яких я навчався, всі використовували один і той самий їсинський чайник з фіялкового піска (дзіша, zisha, 紫砂), коли готували чай ґунфу: в нього була форма тулуба, схожа на чайницю, з великою, пласкою і округлою ручечкою-ґудзиком на кришці та носиком-гарматою.

Представляємо цілковито новий підхід до нашої серії «чаю ґонфу»: як і раніше, ми продовжуватимемо досліди з вищої Майстерності, проте нам хотілося би розширити цей розділ, щоби охоплювати не просто досвід тих, хто практикує «ґонфу ча».