Дещо про чайний етикет.

Поради за липень 2013-го

TreeБудь-кому в своєму чайному житті доведеться заварювати чай багатьом типам людей за різних обставин. Будуть і глибокі, ясні чаї, і чаї святкові, які допомагатимуть вам знаходити нових чи вітати старих друзів; буде чай у приміщенні та чай на природі, чай за добре відомими чи за новими правилами і багато чого ще... Але на своєму шляху важливо пам'ятати, що це не традиція готування чаю – це традиція подавання його! Ми тут заради служіння пробудженню наших гостей чи, можливо, розчиненню гостя і хазяїна в єдиному серцевому просторі. Тому залишатися зцентрованими в Серці є головним для всіх наших чаювань. І мета, до якої ми прямуємо – бачити зв'язок з Великою Природою, з нашим власним справжнім і вищим Я і наш зв'язок з иншими.

Кожен гість, якому ми служитимемо, буде відображенням нашого світу і нас самих. І далеко не кожний з них буде одним із Чадзінів (Chajin – чайна людина). Ті ж, хто ними не є, можуть і не розуміти всіх тонкощів етикету чайних зустрічей. Важливо не критикувати їх, адже це навряд чи сприятиме нашій найголовнішій меті – створенню того серцевого простору, який би нас об'єднував. Иноді ми можемо м'яко натякнути людині про кращій спосіб «бути гостем», виказуючи свою повагу, і тим самим сприяти магії чайної церемонії. Та в більшості випадків ми маємо не звертати на це і продовжувати далі – лишатися толерантними і стриманими, пам'ятати про те, що ми тут задля служіння, а справжній служитель буде служити за будь-яких умов, що би від нього не вимагалося. Якщо ви можете допомогти комусь дізнатися більше про те, як бути гостем, то робіть це м'яко і краще наодинці, щоби не змушувати їх ніяковіти в присутності инших.

Для Чадзінів, тим не менш, існують певні правила етикету, яких ми маємо дотримуватися тоді, коли ми є гостями. Ці принципи допоможуть нам виказати повагу до господаря*, і, найважливіше, продемонструвати свою поважливість до самого зібрання, що додасть сили цілющим якостям Чаю. Ось декілька коротеньких інструкцій, яких ви, як людина чаю, можете дотримуватися на практиці, коли будете присутніми на чайних зустрічах инших людей. (Якщо ви зіткнетеся з будь-якими їхніми проявами, коли будете подавати чай, то пам'ятайте, будь ласка, про терплячість!):

1) Ніколи не користуйтеся духами, одеколоном чи ефірними оліями. Подібні пахощі конфліктують зі смаком і ароматом чаю і тим самим зменшують можливість инших гостей цілком насолодитися ним. Адже найчастіше саме через смак і аромат людина вперше знайомиться з духом і життям чаю, і це може змінити їхнє сприйняття назавжди.

ChaHe2) Не трясіть чайне листя. Люди часто намагаються потрусити чайницю, пакетик з чаєм або чайну коробочку, коли вони не можуть відчути аромат. Це шкодить чаю і потенційно може поламати саме листя. Якщо аромат чаю для вас затонкий, то спробуйте заспокоїтися, глибо подихати і розслабитися – ліпше буде налаштуватися на його хвилю, аніж намагатися підігнати його під свій стан.

3) Якщо ви відходите, а потім повертаєтеся на чайне місце, то приділяйте увагу тому ритму, з яким подаються чаші/чашки. Буде чемним з вашого боку поспостерігати за ритмом заварювання, коли ви вертаєтесь назад, і не намагатися прискорити чи уповільнити його. Ви можете зачекати, допоки усі доп'ють свій чай, і приєднатися до них з наступної чаші/чашки, або пити повільними ковтками, тим самим почекати, коли вони наздоженуть вас.

4) Приділяйте увагу енергії, з якою той, хто заварює, намагається творити, та допомагайте йому підтримувати її. Якщо хазяїн* намагається спрямувати чайну зустріч до тиші, то допоможіть йому поширити це. Якщо він прагне задати чаю певний енергетичний напрям – допоможіть йому досягти цього. Все це сприятиме злиттю гостя та хазяїна.

5) Не фрагментуйте бесіду. Адже набагато приємніше, коли гості на чайному зібранні ведуть спільну, єдину розмову. Чадзін налаштовується на це і підтримує спільний простір, а не повертається до сусіди і не починає окрему розмову, тим самим розділяючи зібрання.

Тут наведено лише декілька способів, через які ви можете виказати повагу до хазяїна чайної зустрічі. Є й багато инших. Крім того, це лише рекомендації, не жорсткі правила. Важливо лишатися гнучким і неупередженим до всього того, що відбувається, коли ви подаєте чай або його подають вам...

 

Стане місцем порятунку,
Коли клопоти свої
Лишити в горах не зможеш,
Серед міста під сосною
Старенька хатинка.

— Тойохара Суміякі

 -------------------------------

* Господар, хазяїн – тут людина, яка головує на чайній зустрічі, тобто та, яка подає чай. Мабуть такий розподіл на «хазяїна й гостей» пішов ще з тих часів, коли чайну зустріч влаштовував хазяїн приміщення або місця, в якому вона проводилася, і найчастіше він же і подавав чай. Принаймні, так іменують учасників зібрання мовою ориґіналу текста... - прим. перекл.

 

Статтю було надруковано як "Поради з Ґунфу Ча"
в липневому часописі Всесвітньої Чайної Хатинки за 2013 рік.
Перекладено спеціяльно для TeaSageHut.org.ua

teakettle